Ancheta în cazul decesului patronului Hexi Pharma merge în mai multe direcţii, accident, crimă sau sinucidere, fiecare din ipotezele de lucru cu mai multe variante combinate. Specialiştii criminalişti s-au pronunţat în favoarea unor variante, folosind datele şi argumentele existente în această fază, dar ipoteza de faţă este de-a dreptul uluitoare: dacă Dan Condrea chiar s-a sinucis şi a vrut să pară un accident, pentru ca asigurarea lui de viaţă să revină copiilor?
Specialiştii care cred că Dan Condrea s-a sinucis au dezvoltat propriile lor teorii, pentru ziarul Ring. Astfel, Dan Antonescu, fost şef al Serviciului Omoruri, şi prof. univ. dr. Tudorel Butoi (psiholog criminalist), care a nuanţat şi teoria privind substituirea de persoană. Mai exact, se ia în calcul şi ipoteza ca între fiarele contorsionate să nu fi fost Dan Codrea. “Evident că rămâne în picioare şi teoria creatoare de senzaţional privind substituirea de persoană, dar, în opinia mea, prinde contur tot mai mult ideea suicidului. Bineînţeles că mulţi se întreabă de ce nu s-a sinucis în maşina lui cea puternică. Iar argumentul e simplu: în maşina lui cea modernă, la impactul cu arborele, se deschideau airbagurile şi planul nu mai reuşea. Aşa se explică de ce a luat o maşină uzată care nu a rezistat dublului impact şi care, după izbirea de cei trei copaci, a început să se dezintegreze apocaliptic. (…) Vorbim, aşadar, de o sinucidere pe fondul unor imense presiuni psihice, întrucât Dan Condrea continuă să rămână nodul gordian într-o reţea, cunoscând toate persoanele implicate, traseul banilor, posibila implicare a unor personaje interesante”, spune profesorul Butoi.
Cea mai interesantă dintre toate este ipoteza lansată, în cheie retorică, de col. (r) Dan Antonescu. Nici el nu crede în teoria unui accident pur şi simplu, ci mai degrabă într-o sinucidere mascată în accident. “Opinia mea este că a fost sinucidere. Dar, cu titlu de inventar, întreb: Chiar nu spune nimeni dacă omul ăsta avea o asigurare pe viaţă?!… Oameni cu bani şi cu posibilităţi îşi fac asigurare pe viaţă (n.r. – pe bani mulţi). Deci se pune întrebarea: omul ăsta avea o asigurare pe viaţă? Şi, dacă da, atunci acea asigurare nu ar fi fost operaţională în cazul unei sinucideri? De aceea nu a fost lăsat un bilet de adio, de aceea sinuciderea acesta pare mascată într-un accident. Dacă avea o asigurare pe viaţă, banii le vor reveni copiilor. Autorităţile care anchetează cazul „Hexi Pharma” nu au cum să ia aceşti bani (n.r. – prin sechestru, urmat de executare) care revin copiilor. (…) Poate că aşa i-a şi venit ideea sinuciderii, chiar în timp ce mergea să-şi ia copilul. Se gândea că îşi ia copilul acasă şi pe urmă se duce la Parchet, unde poate să rămână arestat pentru tot restul vieţii”. (Gabriel Niculescu)